Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi goście kosztują równie pyszne potrawy takie jak tortellini, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w karcie są również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz jedzenie z różnych zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek we włoskim klimacie bez wyjątku powinien zawierać również aperitiff. Kieliszek białego wina to dla Włochów cos zupełnie naturalnego. jemy w restauracji Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroki wybór win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia warto poszukać restauracji, która jest w stanie podać nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film