Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film