Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. Italian Cuisine Krakow Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film