Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino online)
Jakie wino serwować do przystawek?
Jeśli rozpoczynamy od przystawek, najpoprawniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być porządnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeżeli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.